Trend of blijvende ontwikkeling?
Deel 1: Jos de Jong
Voor een ontwerpbureau als Romijn Design is het belangrijk om een neus te hebben voor aankomende trends en ontwikkelingen. Het afgelopen jaar zien we duidelijk een tendens in ons vak. Maar klopt deze waarneming? En wordt dit door de hele markt zo ervaren? In een serie van 4 gaan we op onderzoek uit. We leggen onze partners een aantal stellingen voor.
In deel 1: Jos de Jong, accountmanager bij een van onze vaste drukkers: Klomp Reproka – drukkers met meerwaarde.
Materialen
De afgelopen tijd hebben wij veel verschillende materialen laten bedrukken. Onder andere een tafelkleed, 3 mm dik katoenpapier en onlangs nog een voetbaldoeltje op golfkarton. We zien dat jullie veel investeren in deze ontwikkeling. Wordt hier veel gebruik van gemaakt of staat het nog in de kinderschoenen?
“Wij zagen deze ontwikkeling 5 jaar geleden al en hebben toen geïnvesteerd in deze nieuwe techniek door allerlei machines aan te schaffen. Hierdoor kunnen we nu alle vlakke materialen tot een maat van 125 x 250 cm (en maximaal 50 mm dik) bedrukken. Voor ons is dit duidelijk een groeimarkt. We krijgen opdrachten onder andere via een webshop achter onze site maar het gros is maatwerk. En je kent ons, dan denken we graag met de klant mee.”
Kleine oplages
We constateren al een tijd dat de oplages kleiner worden. Doelgroepen worden opgedeeld en specifieker benaderd. Daarnaast kan drukwerk op veel manieren gepersonaliseerd worden. Hoe denken jullie dat deze ontwikkeling door zal gaan? Kent deze ontwikkeling nog grenzen?
“Personaliseren is al jaren onze specialiteit. Wil je communiceren met je relatie op een manier die nog echt aankomt? Kies dan voor dit ‘drukwerk met emotie’. Wat de verhouding tussen grote en kleine oplages betreft: ook wij zien een verandering richting kleine oplages die digitaal worden geproduceerd. Op dit moment wordt tweederde nog in grotere oplagen conventioneel gedrukt, eenderde is digitaal gedrukt en vaak gepersonaliseerd.”
Milieuonvriendelijk?
Ooit was de grafische industrie, met name drukkerijen, erg milieuonvriendelijk. Nu wordt 70% van jullie drukwerk op FSC papier gedrukt, gebruiken jullie bio-inkten, doen aan warmte- en koudopslag en gebruiken jullie 100% groene stroom. Dat spreekt ons erg aan. Zijn er nog ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid? Bijvoorbeeld op het vlak van digitaal printen?
“We draaien al ruim 90% van onze producties op FSC papier. Ook bij digitaal printen zijn steeds meer materialen FSC gekeurd. En daar maken we ook dankbaar gebruik van. We doen dit tot nu toe kostenneutraal. Omdat FSC papier steeds meer gebruikt wordt is de prijs ondertussen gelijk aan andere kwaliteiten. We zien wel eens producties naar het buitenland verdwijnen vanwege de lagere kosten. Onder andere door het transport belast je dan wel het milieu. Dus als je het milieu een warm hart toedraagt, werk dan samen met een regionale partner.”